Forum Linki24.fora.pl Strona Główna
 FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy    Galerie   Rejestracja   Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 

Przepisy kuchenne
Idź do strony 1, 2, 3, 4  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Linki24.fora.pl Strona Główna -> Hyde Park
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Linki24
Emeryt


Dołączył: 17 Sie 2006
Posty: 1631
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 19 razy
Ostrzeżeń: 0/4

PostWysłany: 12 Październik 2006, 21:27    Temat postu: Przepisy kuchenne

Przepisy kuchenne tu piszcie przepisu na dobre jedzonko które chcecie polecic innym Wink

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Ojciec Dyrektor
Weteran


Dołączył: 07 Paź 2006
Posty: 619
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/4

PostWysłany: 12 Październik 2006, 21:31    Temat postu:

Ha! Ciekawy temat, ale nic w nim nie napisze, bo żadnego przepisu nie znam!

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
BartekM
Przyjaciel


Dołączył: 21 Wrz 2006
Posty: 1067
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 6 razy
Ostrzeżeń: 0/4
Skąd: Chełmno

PostWysłany: 12 Październik 2006, 21:33    Temat postu:

GRILLOWANE STEKI Z SARDYNEK
1 kostka Bulionu z oliwą z oliwek i ziołami Knorr
150 g ryżu
500 g sardynek w sosie własnym (lub oczyszczonych z ości i łusek świeżych sardynek)
2 kromki pieczywa tostowego bez skórki
1 łyżeczka utłuczonego w moździerzu kminku
1 zmiażdżony ząbek czosnku
2 łyżki posiekanej bazylii
1 przyprawa w minikostkach Czerwone Małe Papryczki Knorr
4 łyżki mąki
2 łyżki oleju
2 rozkłócone jajka
2 limonki pokrojone w ćwiartki


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
BartekM
Przyjaciel


Dołączył: 21 Wrz 2006
Posty: 1067
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 6 razy
Ostrzeżeń: 0/4
Skąd: Chełmno

PostWysłany: 12 Październik 2006, 21:33    Temat postu:

GRILLOWANE STEKI Z SARDYNEK
Dla 4 osób
Czas przygotowania: 25 minut

Jak to zrobić:
1. Do 0,5 litra gotującej się wody wrzuć 1 kostkę Bulionu z oliwą z oliwek i ziołami Knorr. Wymieszaj trzepaczką i gotuj przez 1 minutę. Wsyp ryż, przykryj garnek, gotuj do miękkości.
2. Wrzuć do malaksera sardynki, porwane palcami tosty, kminek, czosnek, bazylię oraz jajka. Rozdrobnij przyprawę w minikostkach Czerwone Małe Papryczki Knorr. Włącz malakser i miksuj kilkanaście sekund. Dodaj mąkę i jeszcze chwilę miksuj.
3. Zawartość malaksera przełóż do miski.
4. Odcedź ryż i zahartuj go pod zimną wodą. Następnie dodaj do reszty składników i wymieszaj.
5. Uformuj z masy rybnej steki. Jeśli masz czas możesz na pół godziny włożyć je do lodówki).
6. Smaż steki na natłuszczonej olejem patelni grillowej przez chwilę z każdej strony.
7. Podaj z ćwiartkami limonki do skropienia. Udekoruj pietruszką i chili.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
BartekM
Przyjaciel


Dołączył: 21 Wrz 2006
Posty: 1067
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 6 razy
Ostrzeżeń: 0/4
Skąd: Chełmno

PostWysłany: 12 Październik 2006, 21:33    Temat postu:

TRADYCYJNA ZUPA FRANCUSKA ST. GERMAIN
3 kostki Rosołu z kury Knorr
2 łyżki oliwy z oliwek
1 zmiażdżony ząbek czosnku
200 g posiekanej cebuli
4 gałązki selera naciowego, obrane i pokrojone w kosteczkę
400 g grochu namaczonego przez co najmniej 3 h (najlepiej cały dzień)
500 g mrożonego zielonego groszku
1 mini kostka przyprawowa Pietruszka Knorr
sól, pieprz


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
BartekM
Przyjaciel


Dołączył: 21 Wrz 2006
Posty: 1067
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 6 razy
Ostrzeżeń: 0/4
Skąd: Chełmno

PostWysłany: 12 Październik 2006, 21:34    Temat postu:

TRADYCYJNA ZUPA FRANCUSKA ST. GERMAIN

Jak to zrobić:
1. Do 1,5 litra gotującej się wody wrzuć 3 kostki Rosołu z kury Knorr. Wymieszaj trzepaczką i gotuj przez minutę.
2. Do szybkowaru wlej 2 łyżki oliwy z oliwek. Na zimny tłuszcz wrzuć czosnek i cebulę. Podsmażaj 2 minuty aż cebula będzie szklista.
3. Dodaj seler, podsmaż mieszając. Następnie dodaj groch, wymieszaj i zalej całość rosołem. Przykryj i gotuj przez 10 minut.
4. Wrzuć zielony groszek, wymieszaj i gotuj kolejne 10 minut.
5. Zagotowaną zupę zmiksuj i przetrzyj przez sitko.
6. Rozkrusz mini kostkę przyprawową Knorr. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

Moja rada:
Aby podkreślić delikatny smak zupy St. Germain, dopraw ją gałka muszkatołową.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
BartekM
Przyjaciel


Dołączył: 21 Wrz 2006
Posty: 1067
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 6 razy
Ostrzeżeń: 0/4
Skąd: Chełmno

PostWysłany: 12 Październik 2006, 21:34    Temat postu:

Kulinarny świat

KURCZAK Z MAURITIUSA
4 piersi kurczaka
1 mała cebula pokrojona w piórka
3 zmiażdżone ząbki czosnku
150 g pełnotłustego jogurtu naturalnego (np. jogurt bałkański)
3 krople tabasco
1 pęczek posiekanej kolendry
1 łyżeczka kminku w proszku
1 łyżeczka kurkumy w proszku
1 łyżeczka garam masala
sok z 2 cytryn
sól morska
przyprawa w minikostakch Czerwone Małe Papryczki KNORR
świeżo zmielony pieprz


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
BartekM
Przyjaciel


Dołączył: 21 Wrz 2006
Posty: 1067
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 6 razy
Ostrzeżeń: 0/4
Skąd: Chełmno

PostWysłany: 12 Październik 2006, 21:34    Temat postu:

KURCZAK Z MAURITIUSA
Dla: 4 osób
Czas przygotowania: 5 minut
Czas marynowania: minimum 2 h (najlepiej pół dnia)
Czas smażenia: 8 - 10 minut

Jak to zrobić:
1. Do dużej szklanej misy wlej sok z cytryny, wrzuć kminek, garam masala, kurkumę, kolendrę i czosnek. Wymieszaj trzepaczką, dodaj jogurt, ponownie wymieszaj. Skrop kilkoma kropelkami tabasco.
2. Dodaj rozdrobnioną przyprawę w minikostkach Czerwone małe Papryczki KNORR, wymieszaj trzepaczką. Następnie wrzuć cebulę i ponownie wymieszaj całość.
3. Teraz włóż kawałki kurczaka do marynaty i wymieszaj łyżką. Przykryj misę folią i włóż do lodówki na minimum 2 h.
4. Wrzuć kawałki kurczaka na rozgrzaną patelnię, po chwili przewróć na drugą stronę i podsmażaj.

*Kurczaka z Mauritiusa możesz przyrządzić również na grillu lub w piekarniku. Najlepiej smakuje z ryżem jaśminowym.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
BartekM
Przyjaciel


Dołączył: 21 Wrz 2006
Posty: 1067
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 6 razy
Ostrzeżeń: 0/4
Skąd: Chełmno

PostWysłany: 12 Październik 2006, 21:34    Temat postu:

RYŻOWA SAŁATKA PACHNĄCA KOPREM WŁOSKIM
1 kostka Bulionu z oliwą z oliwek i ziołami KNORR
1 kostka przyprawy w minikostkach Smażona cebula KNORR
100 g ryżu białego długoziarnistego
100 g dzikiego ryżu
250 g pokrojonego w kostkę ogórka (obranego ze skóry, bez pestek)
1 duży koper włoski (około 250 g) pokrojony w piórka
5 małych dymek pokrojonych w piórka (tylko białe części)
80 g orzechów włoskich
30 g suchych rodzynek
starta skórka z jednej pomarańczy
150 g przekrojonych na pół czarnych winogron bez pestek
1 łyżka posiekanego rozmarynu
1 łyżka świeżej posiekanej kolendry
6 łyżek oleju arachidowego
1 łyżka białego octu winnego
sok z jednej pomarańczy
1 łyżka świeżej posiekanej pietruszki
sól, pieprz


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
BartekM
Przyjaciel


Dołączył: 21 Wrz 2006
Posty: 1067
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 6 razy
Ostrzeżeń: 0/4
Skąd: Chełmno

PostWysłany: 12 Październik 2006, 21:35    Temat postu:

RYŻOWA SAŁATKA PACHNĄCA KOPREM WŁOSKIM
Dla: 4 osób
Czas przygotowania: 10 minut
Czas gotowania ryżu: 15 - 20 minut

Jak to zrobić:
1. Do garnka z gotującą się wodą wrzuć 1 kostkę Bulionu z oliwą z oliwek i ziołami KNORR. Wymieszaj trzepaczką i gotuj przez 1 minutę. Następnie wrzuć oba rodzaje ryżu, wymieszaj trzepaczką, przykryj i gotuj aż ryż będzie miękki.
2. Odcedź ryż przez sitko i zahartuj go pod zimną wodą.
3. Do dużej szklanej misy wlej olej, ocet, sok pomarańczowy; wrzuć startą skórkę pomarańczową, pietruszkę, rozmaryn, kolendrę i orzechy. Dodaj rozdrobnioną przyprawę w minikostkach Smażona cebula KNORR, wymieszaj całość przy pomocy trzepaczki. Wrzuć ogórka, koper, cebulę, winogrona, rodzynki i ryż. Dokładnie wymieszaj całość.
4. Dopraw solą i pieprzem.
5. Przepłucz małą miseczkę pod zimną wodą i nałóż do niej sałatkę. Ugnieć łyżką, następnie odwróć miseczkę do góry spodem na płaskim talerzu formując w ten sposób zgrabną piramidkę.
6. Udekoruj listkami świeżych ziół oraz ziarnami czerwonego pieprzu.

* Do sałatki ryżowej bardzo pasuje każdy rodzaj sera (żółty, pleśniowy, niebieski, camembert, brie, feta)


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
BartekM
Przyjaciel


Dołączył: 21 Wrz 2006
Posty: 1067
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 6 razy
Ostrzeżeń: 0/4
Skąd: Chełmno

PostWysłany: 12 Październik 2006, 21:35    Temat postu:

CAKE ZE SŁODKIM ZIEMNIAKIEM
4 jajka
50 g mąki przesianej przez sitko
100 ml mleka
20 g cukru
1/2 kg słodkich ziemniaków (patatów) pokrojonych w kostkę
150 g rodzynek (namoczonych wcześniej w letniej wodzie z rumem przez 1/2 h)
50 ml rumu
szczypta chilli
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1 kostka przyprawy w minikostkach Czosnek KNORR
1 kostka Bulionu z oliwą z oliwek i ziołami KNORR


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
BartekM
Przyjaciel


Dołączył: 21 Wrz 2006
Posty: 1067
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 6 razy
Ostrzeżeń: 0/4
Skąd: Chełmno

PostWysłany: 12 Październik 2006, 21:35    Temat postu:

CAKE ZE SŁODKIM ZIEMNIAKIEM
Dla: 4 osób
Czas przygotowania: 15 minut
Czas pieczenia: 40 minut

Jak to zrobić:
1. Do gotującej się wody wrzuć 1 kostkę Bulionu z oliwą z oliwek i ziołami KNORR. Wymieszaj trzepaczką i gotuj przez 1 minutę. Wrzuć pataty, gotuj aż będą miękkie.
2. Ustaw piekarnik na 200 stopni (jeśli masz bez termoobiegu).
3. Oddziel żółtko od białka z dwóch jajek do osobnych miseczek.
4. Do białek dodaj szczyptę soli i ubij trzepaczką na sztywno.
5. Odcedź ziemniaki i wrzuć do dużej szklanej misy, następnie ugnieć widelcem. Dodaj chili, cukier, mąkę i wymieszaj. Wlej mleko, dodaj 2 żółtka, wymieszaj całość trzepaczką. Wbij jajko, wymieszaj, teraz drugie i ponownie wymieszaj.
6. Wylej wodę z rodzynek i wrzuć je do masy.
7. Dodaj rozdrobnioną przyprawę w minikostkach Czosnek KNORR aby potrawa była bardziej aromatyczna.
8. Dopraw pieprzem i solą, wymieszaj całość. Dodaj pianę z białek i delikatnie wymieszaj.
9. Teraz przelej masę do formy do pieczenia (jeśli masz blaszaną formę - nasmaruj ją margaryną i oprósz odrobiną mąki, uderz kilka razy w foremkę - wtedy mąką będzie się lepiej trzymała i pozbędziesz się jej nadmiaru).
10. Następnie formę z masą włóż do drugiej, większej formy wypełnionej wrzątkiem (kąpiel wodna).
11. Teraz szybko włóż całość do piekarnika.
12. Ta przystawka świetnie smakuje z zieloną sałatą z sosem vinaigrette.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Ojciec Dyrektor
Weteran


Dołączył: 07 Paź 2006
Posty: 619
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/4

PostWysłany: 12 Październik 2006, 21:37    Temat postu:

A Bartek już zaraz po przeczytaniu tematu wszedł w google Wesoly

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
WombaT
Przyjaciel


Dołączył: 08 Paź 2006
Posty: 2061
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 0/4
Skąd: www.Web-Site.com.pl

PostWysłany: 12 Październik 2006, 21:37    Temat postu:

znajac go!

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
WombaT
Przyjaciel


Dołączył: 08 Paź 2006
Posty: 2061
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 0/4
Skąd: www.Web-Site.com.pl

PostWysłany: 12 Październik 2006, 21:38    Temat postu:

On chyba chce pobic rekord swiata w napisanych postach! Mruga heh!

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Linki24.fora.pl Strona Główna -> Hyde Park Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony 1, 2, 3, 4  Następny
Strona 1 z 4

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group

Theme xand created by spleen & Programosy.
Regulamin